روز مادر و پیشینه جهانی
کشورهای آفریقایی
بیشتر کشورهای آفریقایی ابتکار داشتن یک روز مادر را از سنتهای بریتانیا گرفتند؛ اما با وجود این در فرهنگهای گوناگون قارهٔ آفریقا، قبل از دورهٔ حمله اروپاییها به آن، جشنها و مناسبتهای زیادی برای مادران وجود داشتهاست.
آلمان
در دههٔ ۱۹۲۰ آلمان کمترین میزان زاد ولد در اروپا را داشت؛ و روند آن نیز شیب رو به پایین داشت. در آن زمان دلیل این مشکل به کار زنان در بیرون از منزل نسبت داده شد. در آن دوران راهی که به نظر گروههای صاحب نفوذ در جامعه (سیاست مداران چپ و راست، زنان کلیسا و گروههای فمینیست) رسید این بود که باید از مادران قدردانی شود اما بر سر چگونگی آن به توافق نمیرسیدند. تمامی گروهها به این نتیجه رسیدند که مادر بودن را در جامعه با ارزش کنند و ارزشهای مادری را در میان مردم رواج دهند. در سال ۱۹۲۳ در راستای این هدف همگی با (پذیریش به اتفاق آرا) هم به این نتیجه رسیدند که روزی به نام روز مادر (به آلمانی: Muttertag) را گرامی بدارند؛ تعطیلی در روز مادر نیز از آمریکا و نروژ گرفته شد. رئیس انجمن فلوریستهای آلمان اظهار داشت که «کشمکش درونی میان مردم ما باعث از دست رفتن خانوادههای ما شدهاست.» و به این دلیل است که این روز به عنوان روز تعطیل معرفی میشود باشد؛ او انتظار داشت با این کار کشور تقسیم شده دوباره یکپارچه شود.
استرالیا
در استرالیا، روز مادر در دومین یکشنبهٔ ماه مه جشن گرفته میشود ولی یک تعطیلی عمومی نیست.. مردم استرالیا، در روز مادر به مادرشان گل داودی را که ویژهٔ فصل پاییز است هدیه میدهند.
افغانستان
در افغانستان روز مادر در دومین شنبهٔ ماه ژوئن، ۱۲ ژوئن ۲۰۱۰ جشن گرفته شد.
ایران
در ایران روز مادر، 20جمادیالثانی زادروز دختر پیامبر اسلام، فاطمه زهرا است؛ پس از سال انقلاب ایران تاریخ این روز تغییر کرد، برخی معتقدند این تغییر، برای جلوگیری از حرکتهای جنبش زنان و تغییر شکل سنتی خانوادهها صورت گرفتهاست. پیش از انقلاب ۵۷ و در دوران شاهنشاهی محمدرضا پهلوی، ۲۵ آذر به عنوان روز مادر گرامی داشته میشد.
ایتالیا
روز مادر در ایتالیا برای اولین بار در ۱۲ مه سال ۱۹۵۷ در شهر آسیزی جشن گرفته شد. و پس از آن نیز، همواره در دومین یکشنبهٔ ماه مه بزرگ داشته شد.
بلغارستان
در بلغارستان روز مادر ۸ مارس، هم زمان با روز جهانی زن است.
پاکستان
در پاکستان، روز مادر دومین یکشنبهٔ ماه مهاست.
پرتغال
در پرتغال، روز مادر یا «Dia da Mãe» یک روز تعطیلی غیر رسمی است که هر سال در اولین یکشنبهٔ ماه مه برگزار میشود و گاهی با روز کارگر هم زمان میگردد.
ترکیه
در ترکیه روز مادر در دومین یکشنبهٔ ماه مه جشن گرفته میشود.
جمهوری چک
در جمهوری چک روز زن تا قبل از فرو ریختن دیوار برلین، سال ۱۹۸۹ جشن گرفته میشد. پس از استقلال کشور در سال ۱۹۹۳، جمهوری چک تصمیم گرفت که روز مادر و روز ولنتاین را جشن بگیرد. اما از نظر مردم چک، این دو روز بیش تر جنبهٔ تجاری و ساختگی دارند و از محبوبیت کمی برخوردارند. البته امروزه میزان فروش گل در روز زن به میزان آن در روز مادر و روز ولنتاین نزدیک میشود.
زلاند نو
در زلاند نو، روز مادر دومین یکشنبهٔ ماه مهاست و روز تعطیلی عمومی نیست.
ژاپن
در ژاپن در دوره شووا، روز مادر، زادروز ملکه کوگو مادر امپراتور آکیهیتو بود؛ در روز ۶ مارس. گرامی داشت روز مادر در سال ۱۹۳۱ زمانی که اتحادیهٔ زنان شاهنشاهی تشکیل شد، مورد بحث قرار گرفت. وروز مادر در دومین یکشنبهٔ ماه مه گرفت؛ مانند دیگر کشورها. امروزه در روز مادر مردم به یکدیگر انواع گل مانند میخک و رز را به عنوان هدیه میدهند.
جهان عرب
روز مادر در بیشتر کشورهای عربی روز ۲۱ مارس (آذار) (با نام (به عربی: عيد الأم) در تونس (به عربی: عيد الأمهات) )است. این روز اولین بار در مصر توسط روزنامه نگاری به نام مصطفی امین در کتابی با نام Smiling America در سال ۱۹۴۳ معرفی شد؛ اما از فکر او چشم پوشی شد تا اینکه مصطفی امین داستان مادر بیوهای را شنید که تمام زندگی اش را صرف بزرگ کردن پسرش کرد تا روزی که پزشک شد، ازدواج کرد و بدون آنکه یادی از مادرش کند و از او حق شناسی کند او را تنها گذاشت؛ این امر امین را بر آن داشت تا روزی با نام روز مادر را به همه معرفی کند. فکر او ابتدا بوسیله رئیس جمهور وقت جمال عبدالناصر، به سخره گرفته شد ولی پس از آن او کم کم مجبور به پذیرش این روز شد و در نهایت روز مادر برای اولین بار در ۲۱ مارس ۱۹۵۶ جشن گرفته شد. این تلاش در دیگر کشورهای عربی نیز صورت گرفت.
***زمانی که مصطفی امین بازداشت و زندانی شد، تلاش شد تا نام «روز مادر» به «روز خانواده» تغییر کند چون همیشه حکومت سعی میکرد تا مانع از یادآوری نام موسس آن در ذهن مردم شود. در نهایت هیچ یک از این تلاشها به نتیجه نرسید و مردم عرب روز مادر را جشن میگیرند و سرودهای سنتی نیز که در آن برای مادران میخوانند بسیار شهرت یافت.***
فرانسه
در فرانسه به دلیل هشدارهایی که به کم بودن میزان زاد ولد در این کشور بود؛ در بین سالهای ۱۸۹۶ تا ۱۹۰۴ تصمیم گرفته شد تا از مادران خانوادههای بزرگ قدردانی شود. سربازان آمریکایی جنگ جهانی اول که در فرانسه جنگیده بودند، تعطیلیهای آمریکا را در فرانسه بسیار شناسانده بودند؛ آنها هر سال در روز مادر تعداد زیادی نامه به کشورشان میفرستادند که اتحادیهٔ فرانسوی-آمریکاییها برای این روز کارت تبریک آماده کردهاست. در سال ۱۹۱۸ شهر لیون تصمیم گرفت روزی به نام «روز مادران» را جشن بگیرد اما در نهایت تصمیم بر آن شد تا «روز ملی مادران خانوادههای پرجمعیت» جشن گرفته شود. این عنوان تاثیر مبارزه با کاهش جمعیت بیشتری نسبت به عنوان آمریکایی داشت. در سال ۱۹۲۰ دولت فرانسه با دادن نشانهای افتخار به مادران خانوادههای بزرگ، این روز را به عنوان روز مادران خانوادههای بزرگ، رسمی کرد.
در سال ۱۹۴۱ با دعوت فیلیپ پتن، دولت ویشی در زمان جنگ، این روز را به عنوان سیاستی برای تشویق خانوادههای بزرگ، گرامیداشت. امروزه در روز مادر از تمامی مادران، حتی آنها که خانوادهٔ کوچکی دارند قدردانی میشود. در سال ۱۹۵۰ قانونی تصویب شد که به واسطهٔ آن باید به طور رسمی از مادران فرانسوی قدردانی میشد و مبلغی به آنها پرداخت میشد؛ این گرامیداشت باید در آخرین یکشنبهٔ ماه مه در روز جشن مادران (به فرانسه: Fête des Mères) انجام میشد. البته اگر روز عید پنجاهه با این روز هم زمان میشد جشن مادران به اولین یکشنبهٔ ماه ژوئن منتقل میشد. در سال ۱۹۵۶، بخشی از بودجه برای این کار کنار گذاشته شد. در سال ۲۰۰۴ مسئولیت این کار بر عهدهٔ وزیر مسئول خانواده گذاشته شد.
در طول دههٔ ۱۹۵۰ دلایل بزرگداشت این روز، مانند حس وطنپرستی یا افزایش تعداد تولد فراموش شد، امروزه روز مادر بیشتر به یک رویداد تجاری تبدیل شدهاست.
کانادا
در کانادا روز مادر در دومین یکشنبهٔ ماه مه جشن گرفته میشود (البته این روز یک تعطیلی رسمی نیست) به این صورت که افراد به مادرشان یا مادربزرگشان یا زنان ویژه در خانواده هدیه میدهند و جشن کوچکی برگزار میکنند. در دیگر ملتهای غربی مانند آمریکا، انگلستان و استرالیا جشن روز مادر بسیار کوچکتر است؛ مردم کانادا به مادران خود بیشتر ابراز محبت میکنند.
مجارستان
در مجارستان روز مادر در اولین یکشنبهٔ ماه مه جشن گرفته میشود.
نیکاراگوئه
در نیکاراگوئه، روز مادر یا «Día de la Madre» از سالهای اول دههٔ ۱۹۴۰ در ۳۰ مه جشن گرفته میشود؛ این روز از سوی رئیس جمهور وقت «آناستازیو سوموزا گارسیا» انتخاب شده بود، چون این روز، روز تولد مادر شوهرش، خانم «کازیمیرا ساکازا» بود.
یونان
در یونان روز مادر در دومین یکشنبه ماه مه جشن گرفته میشود.
از آنجایی که گاه شمار اسلامی از سال قمری، که کوتاه تر از سال خورشیدی است، استفاده می کند، این روز در طول سال جابجا می شود، و هر سال روز آن در گاه شمار خورشیدی متفاوت است.
سلام و درود بر تمامي مادران زحمتكش درتمام کره زمین
:: بازدید از این مطلب : 499
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0